Wysłany: 2008-07-15, 20:15 Silnik elektryczny 7,5 kw - problem z praca stała
Witam. Mam problem z silnikiem 7,5 kw szybkoobrotowym. Ma on rozruch gwiazda trójkąt i po przełaczeniu go w trójkąt rozwija nadal szybkość i po osiągnięciu pełnej prędkości wyłącza termik. Drugim problemem jest to ze w chwili rozruchu na początku napięcie fazowe jest równe a po chwili poniędzy dwoma fazami jest 372 a miedzy ostatnia spada do 350V. Obok mam drugi taki silnik tylko ze wolno obrotowy i jak go włączam to wszystko jest oki i napiecia sa w normie zadnych wachan. Sprawdziłem juz całą instalacje od słupa energetycznego przez zabezpieczenie i wszystkie puszki. Zaznaczam że silnik jest nowy u mnie został po raz pierwszy uruchomiony. W czym może być problem?
Jeżeli silnik po rozruchu w gwieździe, to znaczy po ustaleniu się obrotów, po włączeniu w trójkąt nadal rozwija prędkość obrotową, to znaczy, że w gwieździe jest on cały czas przeciążony podczas rozruchu.
Chcę przez to powiedzieć, że bez przełączenia w trójkąt prawdopodobnie też może wywalić termika.
Jeśli to jest bardzo ciężki rozruch, to po prostu zrezygnyj z przełącznika gwiazda/trójkąt i spróbuj włączyć od razu w trójkąt.
Eksploatuję takie silniki na przykład w młynie, kruszarce i wirnikach do śrutowania, że wymagają niestety tylko trójkąta ( w gwieździe albo wogóle nie ruszą, albo zbyt wolno i wywalą bezpieczniki), tak samo krata wstrząsowa, pompy wodne też wskazane.
Jedynie co mnie zaskakuje, to nie tyle ta n iesymetria, bo przy rozruchu i słabej instalacji to może się zdarzyć, ale te 370V, to naprawdę małe napięcie, czyżby zbyt małe przekroje przewodów zasilających, spadki gdzieś po drodze?
A co to za napęd?
Wymieniłeś silnik na nowy o takich samych obrotach, czy ten nowy ma właśnie wieksze?
Jak ma większe obroty, to może nie mogą być, bo przecież moment obrotowy musi być większy a zatem i moc samego silnika też.
Spróbuj jeszcze rozruch tylko w trójkącie (ale na tabliczce musi być napisane 380/660V, jeśli pisze 220/380V to można go tylko w gwieździe połączyć do sieci zwykłej trójfazowej) i sprawdż prądy fazowe, nie powinny przekraczać w przybliżeniu 16A po rozruchu ( mam na myśli prądy duże na przykład 20, 25A to znaczy znacznie przekraczające)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum