Wysłany: 2008-05-03, 00:14 Silnik 3-fazowy bez możliwości przełączenia gwiazda/trójkąt
Witam
Proszę o pomoc. Mam silnik 3-fazowy 7,5 kW. Silnik jest stary - nie pamiętam, ale może nawet lata 50-te, może 60-te. Poprzedni właściciel twierdził, że silnika nie da się przełączać z Y w Δ i że jest połączony na stałe w Δ. Do tej pory nie próbowaliśmy nawet przymierzyć się do podłączenia przełącznika Y/Δ. Oczywiście problem w tym, że taki przełącznik byłby dla nas bardzo wskazany, bo teraz musimy podnosić silnik przy rozruchu a potem powoli opuszczać, żeby stopniowo go obciążać (silnik napędza piłę tarczową o średnicy ok. 40 cm - za pomocą dwóch pasków klinowych, i jest przymocowany do podstawy na dwóch kołach). Da się żyć, ale to nie to.
Bardzo słabo orientuję się w elektryce, zatem proszę się nie złościć na jakieś moje niestosowne stwierdzenia. Poza tym mam do dyspozycji multimetr elektroniczny na AC/DC do 1000 V, nie mam np. miernika cęgowego.
Silnik ma wyprowadzony jeden przewód 4-żyłowy (jedna żyła to zero).
Pytania:
1. Czy jest jakiś sposób, przy pomocy którego JA (z moim skromnym multimetrem) mógłbym sprawdzić czy faktycznie nie ma możliwości zainstalowania przełącznika Y/Δ?
2. Jeśli już założyć, że nie ma możliwości przełączania z Y w Δ, to jaki będzie (lub może być) najtańszy sposób rozruchu tego silnika, tak aby nie było potrzeby podnoszenia go przy włączaniu a potem stopniowego opuszczania?
Napięcie w sieci to oczywiście 230 V.
Będę wdzięczny za porady.
Pozdrawiam. Jaca
Jeżeli z silnika (ze rodka) wychodzš tylko te przewody, to raczej tylko ten kto przezwaja silniki mógłby wyprowadzić ze stojana dodatkowe przewody ( to wišże się z demontażem silnika-rozebraniem).
Może warto poszukać informacji w googlach: falowniki, softstarty?
Falowniki nie sš już tak drogie jak kiedy, a softstarty to też takie aparaty półprzewodnikowe do łagodnego startu silników o ile się nie mylę i tańsze.
jeżeli silnik ma wyprowadzone 4 przewody z jednym przewodem zerowym to powinien być połączony w Y (bo niby do czego ten przewód zerowy?) lecz logika podpowiada mi że ten niby przewód zerowy jest raczej przewodem ochronnym a same silniki indukcyjne są w ogromnej większości przypadków łączone w Δ. Jeżeli zależy ci na lekkim rozruchu silnika to faktycznie pomyśl o soft starcie - ale w tym przypadku należy pamiętać że soft startu dokonuje się na na nieobciążonym silniku (moment silnika maleje z kwadratem napięcia - a soft start to nic innego jak rozruch przy obniżonym napięciu)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum