Wszystkim użytkownikom, internautom oraz ludziom związanymi z szeroko pojętą dziedziną elektryki życzę pogodnych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia a w Nowym Roku realizacji celów i pogody ducha.
Wysłany: 2008-04-09, 22:04 Problem z listwa/zyrandolem
Witam. Mam mam maly problem. Otoz:
Do tej pory mialem zyrandol na dwie zarowki oraz dwuprzyciskowy wlacznik swiatla. Wszystko bylo ok. Zrobilem dzis mala podmianke, tzn. Listwa z 3ma zarowkami oraz sniemniacz dotykowy (oczywiscie jeden "przycisk"). Po podlaczniu i wcisnieciu sciemniacza zapalila sie jedynie jedna zarowka, a co gorsza, nie mam nad nia kontroli (czyt. sciemniacz nie reaguje).
Na suficie mialem 3 kable: czarny - faza, niebieski - zero, zolty - tez faza? (probowka swiecila sie, tylko slabiej niz w przypadku czarnego). W zwiazku z tym zolty zaizolowalem i podlaczylem jedynie czarny oraz niebieski. Nie rozumiem jednak dlaczego zolty na suficie jest pod napieciem skoro kabel takiego samego koloru przy wlaczniku rowniez zaizolowalem (jako, ze po zamianie z przelacznika 2-przyciskowego zdawal mi sie niepotrzebny).
Nie wie ktos moze gdzie popelnilem blad i co moglbym zrobic aby listwa i sciemniacz dzialaly jak nalezy?
Przepraszam za glupie pytanie i łopatologiczny opis problemu ale jestem w tej dzidzinie zupelnym laikiem a chciałbym skończyc co zaczalem:) Z gory dziekuje za odpowiedz.
...w przypadku przewodu zolto-zieloneg neonowka ma prawo ci sie zaswiecic . Ale nie martw sie tym bo nie ma tam niebezpieczenstwa (pod warunkiem ze zyla napewno jest niepodlaczona). Słabsze swiecenie neonowki wynika z faktu ze reaguje ona juz na prady rzedu mikroamperow oraz tego ze w kablu ww. indukuje sie napiecie pod wplywem pola elektromagnetycznego kabla czarnego
1.Proponuje ci podlaczyc zelandor jak pierwotnie.
2.Kabel ze stala faza -pewnie niebieski- na jednej srobie (obok sruby na sciemniaczu bedzie oznaczenie L).
3. Kable zolto-zielony i czarny skrec wspolnie na kolejnej srubie.
UWAGA: Sciemiacz posiada odpowiednia obciazalnosc mocy! Sprawdz to. Generalnie sciemiacze takie posiadaja 200W dopuszczalnego obciazenia, ale w twoim przypadku ja tego nie wiem. Powinno to byc wydrukowane badz na obudowie sciemiacza badz w instrukcji.
Przykladowe 200W oznacza ze suma mocy zarowek na zelandorze nie moze tej wartosci przekroczyc.
No i pamietaj ze wspolnie ze sciemiaczem nie moga pracowac zarowki tzw. oszczednosciowe
=========================================================
P.S. Cos mnie sie zdaje ze sciemiacz jest uszkodzony
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum