Wszystkim użytkownikom, internautom oraz ludziom związanymi z szeroko pojętą dziedziną elektryki życzę pogodnych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia a w Nowym Roku realizacji celów i pogody ducha.
Wysłany: 2005-12-05, 12:35 Podłączenie licznika energii elektrycznej 230V
Witam,
Chciałbym we własnym zakresie podłaczyć własny podlicznik 230V i mam problem. Licznik jest produkcji Rumuńskiej z 1985 r. typ MOD-2CM4. Prawdopodobnie regenerowany. Chodzi o to jak go podłączyć? Są 4 wejścia na przewody, oznaczone 1, 3 oraz zmostkowane 4 i 6. Pytanie: co gdzie się podłącza? Mój typ to:
Czyli jest tak, jak podejrzewałem.
Dziekuję serdecznie za szybką pomoc!
pozdrawiam,
Piotr
edgr Gość
Wysłany: 2005-12-20, 00:37
I to jest właśnie podłączenie, na widok którego nóż mi się w kieszeni otwiera, bo przed laty, w nowo otrzymanym mieszkaniu mogło mi dzieci pozabijać z powodu takiego sposobu podłączenia licznika do instalacji.
Skończyło się natychmiastowym demontażem tablicy podlicznikowej i przeróbką jej okablowania.
PS: Profesjonalizmu ja tu nie widzę.
Pzdr
edgr
Przerwa wystąpiła wewnątrz pomiędzy zaciskami 4 i 6, instalacja oczywiście dwuprzewodowa z przepisowymi gniazdkami w kuchni i łazience, różnicówek nie było.
Przeróbka polegała na bezpośrednim i solidnym połączeniu przewodów N pod tablicą.
Przerwa była oczywiście niewidoczna, a jej przyczyny i charakteru nie poznałem, licznik już raczej dawno zmieniony.
Pzdr
edgr
jezeli chodzi o instalacje 2 przewodowa to jak najbardziej sie zgodze
przy tego typu instalacjach wychodza rozne dziwne "krzaczki"
ale nie zawsze jest mozliwosc zastosowania instalacji 3 przewodowej to znaczy mozliwosc jej wykonania (zaznaczam ze punkt rozdzialu przewodu PEN na PE i N powinien byc uziemniony)
[ Dodano: 2005-12-27, 14:27 ]
"Przeróbka polegała na bezpośrednim i solidnym połączeniu przewodów N pod tablicą."
a co na to zaklad energetyczny?
mostkowanie licznika jest raczej zabronione
zaklad energetyczny powinien sie do tego przyczepic
:]
_________________ Administrator portalu Netelektryk.com
Najważniejszy jest profesjonalizm
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum