Wysłany: 2008-01-21, 17:26 Określenie strat mocy silnika indukcyjnego.
Witam.
A więc nie da się ukryć, że mam problem. Maszyny elektryczne to jest moja pięta achillesowa i nie da się tego ukryć. Ale pomijając fakt jak bardzo lubię te zajęcia już przedstawiam swój problem.
Mam do wykonania mały projekt czy też referat. Jakkolwiek to nazwać wszystkie pomysły, które miałem, skończyły mi się przed chwilą. Pomyślałem, że może ktoś bardziej wtajemniczony w temat będzie w stanie mi pomóc. Dokładny temat pracy brzmi
"Określić symulacyjnie straty mocy wybranego z katalogu silnika w różnych stanach pracy".
Wydawało mi się dość prostym problemem. Biorę dane katalogowe, parę wzorów, mieszam to ze schematem zastępczym maszyny indukcyjnej (np. klatkowej) i otrzymuję wynik. Na zajęciach laboratoryjnych był to pikuś - pomiar rezystancji uzwojeń maszyny, do tego napięcie/prąd i wynik gotowy. Jednak takich danych nie ma w karcie katalogowej. Musiałbym sam wyliczyć potrzebne wartości. I jak dobrać się tutaj do "określenia symulacyjnego strat mocy"? Ogólne straty można wyznaczyć ze sprawności silnika, jednak jak rozpatrywać tutaj osobne straty jak tzw. straty w miedzi/żelazie czy też inne mechaniczne straty mocy?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum