Wszystkim użytkownikom, internautom oraz ludziom związanymi z szeroko pojętą dziedziną elektryki życzę pogodnych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia a w Nowym Roku realizacji celów i pogody ducha.
Szukam jakis konkretnych informacji na temat instalacji w domku. A mianowicie czy mozna robic instalacje linka zamiast uzywac druta. Juz mi nie chodzi o to ze linka jest wiotka czy luzna tylko o sam fakt ze jest to linka. Dziekuje za odpowiedzi
A dlaczegoż by nie można linką?Uważam,że w wielu przypadkach linka sprawuje się lepiej niż drut/pomijam fakt,że w dawnych PBUE obciążalność linki była większa niż przewodu jednożyłowego/No i niech Kolega zwróci uwagę na ta ,że np. w USA podstawowym przewodem w instalacji jest linka.
To odpowiedzcie mi drodzy koledzy dlaczego w Polsce uzywa sie drutu?? czy to ze wzgledu tylko na jego sztywnosc i prostote w ukladaniu? czy sa jakies inne aspekty elektryczne przemawiajace za drutem?? Bo mam dylemat czy warto ciagnac instalacje w domku drutem czy jednak linka( zauwaze ze linke mam aktualnie zakupiona)
...przepisy mowia wyraznie ze kabel musi zapewnic opowiednie parametry tak bezpieczenstwa, wytrzymalosci jak i eksploatacji przyszlej instalacji elektrycznej. Dlatego tez, mozesz zakupic kabel dowolny ale musi miec on odpowiednie wlasciwosci. Kupujac kabel otrzymujesz wraz z nim odpowiedni opis (na kablu, opakowaniu etc). W gre wchodzi nie tylko przekroj drutu ale tez wlasciwosci i jakosc izolacji.
W Polsce najczesciej stosujemy drut lity, ale uzywamy tez linki (znacznie rzadziej). Dlaczego? A dlaczego w Ameryce jest odwrotnie? Mysle ze rozwiniecie tego tematu okazalo by sie zwyklym biciem piany. Wad i zalet kazdy z przewodow ma rownie duzo.
W standardowych instalacjach elektrycznych nie ma wiekszego znaczenia co wybierzesz (linka,drut). Ja osobiscie wole drut ktorym lepiej mi sie operuje przy montazu osprzetu (brak efektu podwijania wlosa). Jest on tez bardziej sztywny a przez to latwiej prowadzi sie przez szczeliny i uklada w "wolnej" przestrzeni.
...a teraz wroc do akapitu pierwszego i jego idei sie trzymaj
Dawniej drut lity byl tanszy i prz ukladaniu instalacji elektrycznej ktorej dlugosc liczona jest w kilometrach, to jest jak najbardziej istotny argument "za".
Generalnie linka zyskuje gdy rozpatrujemy jej wlasciwosci wytrzymalosciowe. Wtedy okazuje sie ze pod tym katem jest znacznie lepsza od drutu. Aspekty pradowe tez sa lepsze ala sa to wartosci kilku, maksymalnie kilkunastoprocentowe. Linka posiada tez znacznie lepsze wlasciwosci przewodzenia pradow wyszych czestotliosci, ale ta zaleta w swietle elektryki 50Hz nie ma zadnego znaczenia.
No pewno.
Wszyscy używają drutu (bez obrazy), wszędzie jest dostępny, nie ucieka bo jest sztywny, nawet w starych podręcznikach i zeszytach są rysunjki i szkice jak powinno się rozcinać przewody na zakrętach i mocować gwoździami do tynku, oczkować itp.
No wszystko wskazuje na to, że drut jest lepszy, jak się ma go gdzieś podczepić, przeciągnąć, przepchać, ładnie wyprostować itp.
Według mnie druty na pewno nie mają zastosowaqnia tam, gdzie są drgania i wibracje lub solidnych i trwałych połączeń w listwach (oprócz śrubowych).
Ps. oczywiście napisałem humorystycznie, bo praktycznie jak by nie patrzeć stosuje się drut, to i czemu się dziwić,
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum