Wszystkim użytkownikom, internautom oraz ludziom związanymi z szeroko pojętą dziedziną elektryki życzę pogodnych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia a w Nowym Roku realizacji celów i pogody ducha.
Wysłany: 2008-11-07, 15:32 Jak połączyć stary przewód 4 żyłowy z nowym 5 żyłowym?
Witam, przeszukałem forum i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie.
A może jest, a ja jestem zwykłą ciapą
Ale do rzeczy.
Jestem w trakcie wymieniania aluminiowej instalacji na miedzianą. Większość już wymieniona, ale na jakiś czas potrzebuję zostawić fragment 4 żyłowego aluminiowego przewodu i połączyć go z nowym 5 żyłowym podłączonego z bezpiecznikami.
I tu pytanie.
Jeśli aluminiowy ma kolory: czarny, czarny, niebieski, pomarańczowy,
a miedziany: niebieski, brązowy, czarny, szary, żółto-zielony,
to który z którym należy podłączyć.
Z góry dziękuję za pomoc i przepraszam za laicki język.
Pozdrawiam
Jarosław Jaros
j.zap
Dlaczego nie?
Może się mylę, ale nie widzę problemu. Stary przewód ma 4 żyły, a nowy jedną więcej.
Na chłopski rozum wystarczy jednej nie podpiąć.
Czy się mylę?
Chyba muszę uściślić, nowy przewód będzie łączył stary ze skrzynką.
fizycznie mozna
tylko ze ta piata zyla przeznaczona jest do tzw. ochrony tzn ze mamy:
trzy zyly fazowe - L1, L2, L3
jedna neutralna podlaczona bezposrednio z punktem neutralnym( zero) ukladu sieci - N
i jedna ochronna uziemiona stanowiaca element zastosowanego srodka ochrony przeciwporazeniowej dodatkowej - PE
...gdyby stara instalacja byla niebezpieczna to wydano by nakaz natychmiastowej wymiany kazdej starej intalacji na nowa
Nowa instalacja jest zwyczajnie lepsza. Zostala opracowana na podstawie dotychczasowych i wieloletnich doswiadczen. Kolejne instalacje beda jeszcze lepsze od obecnych.
A teraz najwazniejsze Panie kolego. Nie patrz na kolory tylko sprawdz koniecznie (chocby nawet neonowka) ktory kabel jest fazowy a ktory jest zerowy (tylko idiota patrzy na kolory!). Wtedy mozesz polaczyc...
stara zyle zerowa (powinna byc koloru niebieskiego) z nowymi zylami (zyly powinny byc zolto-zielona i niebieskia)
stare zyly fazowe z nowymi fazowymi.
Czasami wazna jest zgodnosc podlaczania faz L1,L2,L3 (np. silniki czy UPS'y) ale mysle ze ty takowych urzadzen nie posiadasz.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum