⇒ Netelektryk - Strona Główna ⇒ Netelektryk -
Portal - Elektrotechnika, Automatyka, Energetyka, Elektryka, Elektryk, Pomiary, Instalacje elektryczne, SEP, Elektrownie, Energetyka, Przewody

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload
 Ogłoszenie 

Wszystkim użytkownikom, internautom oraz ludziom związanymi z szeroko pojętą dziedziną elektryki życzę pogodnych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia a w Nowym Roku realizacji celów i pogody ducha.

Netelektryk

Poprzedni temat «» Następny temat
inteligentne instalacje LCN
Autor Wiadomość
admin 
Administrator

Wysłany: 2005-10-06, 17:04   inteligentne instalacje LCN

post wklejony z poprzedniego forum

url]Jestem elektrykiem i ostatnio przeczytalem w Elektroinstalatorze artyku? o inteligentnych instalacjach firmy LCN. Zajrzalem na ich stron? ( www.lcn.pl ), system przedstawia si? interesuj?co. Nie wiem jaka jest relacja cenowa w por?wnaniu z innymi tego typu systemami. Co o nim my?licie? Czy kto? go instalowa? albo chocia? zna ?

[ Dodano: 2005-08-02, 09:48 ]
hmm
Z tymi inteligentnymi budynkami nasun?? mi si? taki pomysl aby w bliskiej przysz?o?ci przeprowadzi? swego rodzaju test. Mysle ?e nale?a?oby znale?? konkurencyjne rozwi?zania, zapyta? si? firmy, doprowadzi? do kontaktu i samego "testu" czy te? bardziej obszernej prezentacji wyrob?w aby u?ytkownicy portalu mogli mie? o wiele wi?ksze poj?cie na ten teamat.
Ale to tak poza tematem.

Z tego co widze to ta strona zbyt du?o informacji nie przedstwia. A szkoda.....

a wiec przykladowe ceny
strona http://www.hometoys.com/htinews/feb05/a ... lcnbus.htm

"The cost of the LCN modules, without installation, for a 3-bedroom single family house to cover lighting and other basic functions is between $2,000 to $3,000. Adding a keyless entry system will cost a little bit more. The pay off of this initial investment are years of convenient/comfort living and energy cost saving."

Wiecej szczeg???w na stronie ameryka?skiej

http://www.lcn-america.com/

Zajmuj? si? tego typu instalacjami ju? kilka lat. Obecnie porzuci?em EIB na rzecz LCN bo oferuje te same funkcje, jest ta?szy, a co wa?ne ma prostszy program, ?atwiej i szybciej si? go instaluje. Nadal mog? instalowa? dwa systemy, ale od roku nikt nie zdecydowa? si? u mnie na EIB - ka?dy wybiera LCN. Poza tym firma LCN bardzo ch?tnie pomaga na ka?dym etapie inwestycji i nie mia?em z nimi ?adnych problem?w. Z czystym sumieniem mog? poleci? system innym

[ Dodano: 2005-08-02, 09:49 ]
estem elektrykiem z ponad 10-letnim sta?em. Zawsze interesowa?y mnie nowo?ci, kiedy? chcia?em "wej??" w EIB, ale odstraszy?a mnie cena, gdy? w mojej okolicy ma?o jest obiekt?w przemys?owych, a domki jednorodzinne z takim wyposa?eniem mo?na by?o policzy? na palcach jednej r?ki. W styczniu tego roku zetkn??em si? z systemem LCN. Musz? przyzna? ?e system jest rewelacyjny. Jego jedyna powa?na wada to fakt, ?e trzeba mie? jedn? woln? ?y?? (czyli odpadaj? instalacje ju? istniej?ce), ale poza tym jest OK. Poza tym biuro regionalne kt?re mi pomaga robi wszelkie wyceny gratis, a jak trzeba to nawet do klienta podjad? ze mn?. Nie chcia?bym wi?cej s?odzi?, ale istnieje kolosalna r??nica mi?dzy podej?ciem EIB'owc?w a LCN'owc?w na korzy?? tych drugich. Na zako?czenie pochwal? si?, ?e od lutego kilka inwestycji jest ju? wycenionych, a dwie ruszaj? z monta?em. To chyba nie?le, je?eli we?miemy pod uwag?, ?e przez pi?? ostatnich lat pr?bowa?em nam?wi? klient?w na inteligentne instalacje - skutki by?y marne. Ocen? pozostawiam Wam...

Chcia?bym si? wtr?ci? do tej dyskusji. Ka?dy system znajdzie swoich klient?w, ale LCN wg. mnie ma nast?puj?c? zalet?: wystarczy po?o?y? instalacj? 4-przewodow? (nawet 5-przewodow?, bo koszta te same), zamontowa? g??bokie lub podw?jne puszki podtynkowe, a nawet pomy?le? o miejscu na rozdzielni i bez problemu za jaki? czas mo?na za?o?y? ten system. Nie trzeba tego robi? od razu, mo?na te? etapami. Nie ma tu potrzeby prowadzenia specjalnego okablowania. Warto zwr?ci? uwag? na kilka rzeczy, ale tylko po to by zaoszcz?dzi? klientowi wydatk?w. Inn? zalet? jest programowanie - w ubieg?ym tygodniu by?em na szkoleniu LCN i mia?em okazj? "pobawi? si?" programem. Musz? stwierdzi? ?e program jest naprawd? przyjemny i bardzo intuicyjny - wystarczy wybra? z listy elementy kt?re s? pod??czone i to czym sterujemy, a na koniec "powiedzie?" czym maj? sterowa? poszczeg?lne przyciski i ...gotowe!!! Modu?y same si? melduj?, wystarczy tylko wiedzie? za pierwszym razem gdzie je zamontowali?my i czym maj? sterowa? (mo?na je opisa? z kr?tkim komentarzem, np Sypialnia dzieci pi?tro/ sterowanie kinkietami i o?wietleniem og?lnym). Polecam ka?demu ten system - warto pozna?, gdy? za pare lat b?dzie prawdopodobnie przoduj?cym systemem II w Polsce (ale to tylko moje i moich koleg?w zdanie) Pozdrawiam wszystkich automatyk?w.

no na tym to wszystko polega aby obsluga byla prostsza oraz cena niska
naprawde bardzo wielkiej wiedzy ksiazkowej do tych systemow nie potrzeba

nie chc? "s?odzi?" wi?c powie kr?tko: system LCN jest dobrym rozwi?zaniem dla ka?dego - inwestora, elektryka i u?ytkownika. Rewelacyjnie sprawdza si? w ma?ych domkach i w obiektach takich jak hotele, centra handlowe, obiekty biurowe, hale wystawowe, itp. Ostatnio zaprojektowali?my taki system w hali sportowej i teatrze. Na efekt trzeba jeszcze poczeka? kilkana?cie miesi?cy ale "oczami wyobra?ni " ju? widz? tam LCN, kt?ry steruje o?wietleniem, ogrzewaniem, zacienieniem i innymi instalacjami. Systemu nie trzeba chwali?, bo sam si? obroni na rynku. A na zako?czenie dodam, ?e elektrycy,projektanci, czy architekci, kt?rzy nie my?l? przysz?o?ciowo i nie wdra?aj? Inteligentnych Instalacji to (przepraszam je?eli kogo? obra??, ale spotykam si? z takimi wykonawcami) ludzie bez perspektyw, gdy? nie wyobra?am sobie instalacji elektrycznych bez system?w takich jak LCN za kilkana?cie lat, tak jak nikt nie wyobra?a sobie teraz ?ycia bez telefon?w kom?rkowych, kt?re kilkana?cie lat temu wygl?da?y koszmarnie, by?y ci??kie, du?e i drogie.....

Nasze portale
www.forumelectric.com www.netelektryk.com www.forumelektrik.de

piotr
Gość
Wysłany: 2005-10-10, 13:34   

Z systemem LCN zetkn??em si? po raz kolejny na targach EXPO w Warszawie i mog? powiedzie?, ?e przekona?em si? do takich system?w. Cechy LCN s? mi dobrze znane (kto ich nie zna a chce pozna? zapraszam na www.lcn.pl) i musz? przyzna? ?e systemy sterowania takie jak LCN stanowi? przysz?o?? dla ka?dego rozwijaj?cego si? elektryka. Dzi? nie wystarczy ju? dobrze k?a?? przewody i wymienia? wk?adki topikowe. Przeci?tny elektryk powinien oferowa? klientom coraz wi?cej - i tutaj jest miejsce m.in. dla LCN'a.

admin 
Administrator

Wysłany: 2005-10-10, 14:20   

tak LCN to zdecydowana przyszlosc
jedak ze wzgledu na jeszcze troche niedostepna cene przeznaczona jest raczej dla zamozniejszych klientow
system LCN oferuje duzo i robi czasami dobre wrazenie na klientach takze przyszlosc nalezy do tych ktorzy beda taki system oferowac w swoich uslugach

[ Dodano: 2006-12-14, 23:56 ]
Nazwa EIB czy tez inteligentne budynki jest teraz bardzo popularna. Czesc firm, osob uzywa jej (tej nazwy) nie majac tak naprawde o EIB pojecia (ja tez nie mam - jeszcze sie z tym nie spotykalem zeby moc uznawac sie za fachowca).

Budynki z instalacjami EIB sa jeszcze malo spotykane a fachowcow mamy juz na peczki.
:]

Nasze portale
www.forumelectric.com www.netelektryk.com www.forumelektrik.de

Odpowiedz do tematu